25 Nisan 2012 Çarşamba

Şal Haberleri

 Önce, eski ABD büyükelçisinin eşi ve Hint sosyetesinin tanınmış siması Jacqueline Lundquist’in, Tibet antilobunun tüylerinden dokunmuş şal sahibi olduğu haberleri yayıldı. Bu şalların satışı, Tibet antilobunun türü tehlikede olduğu için yasaktı. Olayı duyuran ise ünlü Hint lider İndira Gandhi’nin gelini, hayvan hakları savunucusu bakan Maneka Gandhi’ydi.
Büyükelçi Richard Celeste Hindistan’daki görevinden ayrılmadan birkaç hafta önce Nisan ayı başında, eşinin şalını yetkililere vereceğini açıkladı ve şalın satışının yasak olduğunu bilmediğini söyledi.
       Ama işler o kadar da kolay değildi.
       Devreye Kafka romanlarını anımsatan bir bürokrasi girdi. Büyükelçi ve eşi şalı verecek yer bulmak için günlerce uğraştılar, bakanlıklar ve hükümet büroları arasında mekik dokudular. Çünkü kimse bu kadar değerli bir malın sorumluluğunu üslenmek istemiyordu.
       Sonunda olay Dışişleri Bakanlığı’nın şalı almayı kabul etmesiyle çözüldü.
       Ama işler bir anda skandala dönüştü, çünkü yerel gazetelerden biri Gandi’nin de antilop tüyünden dokunmuş bir şala sahip olduğunu yazdı.
       Aslında, insan hakları savunucusu bakan ile ABD büyükelçisinin eşi arasındaki kavga yerel basın için bulunmaz bir malzemeydi.
       Antilop tüyü şala sahip olduğu ortaya çıkan Gandhi, kendini savunmak için o şalın kendisine 1974 yılında düğün hediyesi olarak verildiğini açıklamak zorunda kaldı. Bu tarih de antilop tüyü şalların yasaklandığı 1972 yılından iki yıl sonraya rastlıyor.
       
İNCE VE SICAK TUTUYOR
       “Şatuş” adı verilen bu şallar, Tibet antiloplarının türünün tehlike altında olduğunun belirlenmesinden sonra yasaklanmıştı. 1972 yılından bu yana, Hindistan yasalarına göre, “Şatuş” satın almak ve üretmek yasak.
       Antilopların çene kıllarından yapılan ve Farsça “yünlerin kralı” anlamına gelen “şatuş” eski zamanlardan beri doğal yünlerin en ipeksi olanı olarak ün yapmış durumda.
       “Şatuş” şallar çok sıcak tutar ve o kadar incedir ki, geniş bir şal bile bir yüzügün içinden geçirilebilir. Bu şalların piyasa fiyatı ise 2 bin ile 15 bin dolar arasında değişiyor.
       Çevreciler bir şal yapmak için en az üç antilopun öldürüldüğünü, yılda 20 bin antilopun da kılları yüzünden avlandığını belirtiyorlar. Bu nedenle de geçtiğimiz yüzyılda bir milyon olan antilop sayısı bugün 75 bine düşmüş durumda.
       
HALA ÇOK MODA
       Yasağa rağmen dünya moda merkezlerinde “şatuş” çok moda. Tüccarlar, Kuzey Hindistan’daki pazarlarda güvenilir müşterilerine “şatuş”ları el altından gösteriyor ve satıyorlar. Antilop yününün dünya çapında ticareti yasak ama, şallar ünlülerin omuzlarını süslemeye devam ediyor.
       Amerika’daki sıkı tedbirlere rağmen, 1999 yılında, aralarında Christie Brinkley’in de olduğu 100 kadar New York sosyetesi mensubu bu zevklerinden vaz geçmeleri için uyarılmış ve büyük jüri önünde ifade vermek zorunda kalmıştı.
       İtalyan modacı Valentino Garavani de kreasyonlarında şatuşları kullanırdı ve iki düzine kadar şala sahip olduğu söylenirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder